首页 > 通知公告 > 经济科学方法workshop2017-6

经济科学方法workshop2017-6

2017年04月26日

报告题目:Input Tariff Liberalization, Institutional Environment and Markups: Evidence from China’s Accession to the WTO

报告人:毛其淋

报告时间:2017428日(周五上午)10:00 - 12:00

报告地点:问源阁315

主办单位:经济与社会发展研究院  经济运行与财政政策研究基地

报告摘要:

The author investigates the effects of input tariff liberalization on firm markups, and assesses how institutional environment affects such impacts by using Chinese firm-level data. To identify the causal effects, we exploit the quasi-natural experiment of China’s WTO accession in 2001 and perform difference-in-differences estimation. The results show that input tariff liberalization leads to a substantial increase in firm markups, and institutional environment significantly strengthens such an impact. We further uncover the underlying mechanisms through which input tariff liberalization boosts firm markups, and show that both price and cost channels work for the input tariff cut effect on firm markups, of which the latter is much more important. In addition, we also demonstrate that input tariff cut significantly fosters aggregate markup growth, and the reallocation effect is found to be an important channel via which input tariff liberalization boosts aggregate markup growth.

报告人简介:

毛其淋,男,1986年生,浙江温州人。2013年毕业于南开大学获得经济学博士学位。现任南开大学经济学院国际经济研究所副教授。主要研究领域为国际贸易、国际投资与发展经济学,目前以第一作者 / 通讯作者在China Economic Review、《经济研究》(2)、《管理世界》(4)、《经济学(季刊)(5)、《世界经济》(8)、《金融研究》(4)等国内外重要期刊上发表学术论文40余篇,同时担任China Economic Review、《经济研究》、《管理世界》等重要学术期刊的匿名审稿人以及国家自然科学基金项目评议专家。主持国家自然科学基金青年项目和中央高校专项基金项目各一项;发表的学术论文入选《世界经济年鉴》2015卷国际投资学最佳中文论文TOP10,并有10多篇论文被《新华文摘》、《中国社会科学文摘》、人大复印资料等全文转载。入选天津市青年拔尖人才计划,曾获中国经济学优秀博士论文奖、安子介国际贸易研究奖(2次)、天津市社会科学优秀成果奖、天津市优秀博士论文奖、教育部博士研究生学术新人奖等省部级奖项。

经济与社会发展研究院   经济运行与财政政策研究基地
                                                  2017年4月26日